Uummannaq i Grønland – Et fantastisk sted

Stejle fjorde, masser af is og isbjerge, gæstfrie folk og ikke mindst den lokale “turistguide” er en enestående oplevelse. Stilheden er enestående.
Jeg har besøgt Uummannaq (nordvest Grønland) flere gange, både om sommeren og om vinteren. Begge årstider er fantastiske og så forskellige som sort & hvid. Min interesse for byen opstod for mange år tilbage hvor jeg havde en rigtig god kammerat som kom fra Uummannaq. De mange historier som han fortalte om, og fra stedet vakte min nysgerrighed så meget at jeg bare måtte tage derop engang når jeg fik råd til det. Første gang var sidst i marts måned, hvor isen stadig lå på fjorden, og hundeslæderne troligt kørte deres lange ruter mellem byen og bygderne. Se iøvrigt video’en med slædeturen længere nede i artiklen.

Motorveje på isen

Sporene hvor hundeslæderne havde kørt lignede fra helikopteren et helt motorvejsnet, og de udgik fra byens centrum (havn) og de gik til alle verdens retninger. Jeg fik fortalt at der var ligefra 110 km (Illorsuit) og 40 km (Ikerasak) “isveje” til udvalgte bygder som Uummannaq har en del af. Der er selvfølgelig også andre spor, som f.eks jagtspor og typiske ruter til de bedste fiskesteder hvor de lægger deres langeliner (lang snor med masser af kroge på som de lægger ned i bunden af havet). Uummannaq’s fjord er et hellefiske-paradis. Men man finder også de op til 500 år gamle Grønlandshajer i de dybe fjorde.

Se denne video for at få en lille introduktion, smukt fortalt af Ujarneq Fleischer (på engelsk) og som handler om hans rejse til Uummannaq:

Hundeslædetur i Uummannaq området – Fantastiske optagelser:

  • Mørketid og midnatssol  i Uummannaq:
  • Mørketid: 22. november – 19. januar
  • Midnatsol: 17. maj – 28. juli

Hvordan kommer man til Uummannaq?

Afhængig af årstiden kan man om sommeren sejle med “hurtigruten” (passagerskib) fra syd og til byen, men om vinteren er der kun en måde at nå byen. Nemlig med fly og helikopter. Den nærmeste landingsbane for fly ligger 22 kilometer fra byen, og herfra skal man tage de sidste 10 minutter med helikopter. Nogle er så heldige at blive hentet med hundeslæde eller båd. Det afhænger selvfølgelig af om isen til den tid har lagt sig i fjorden. Jeg har sågar set eventyrlystne norske turister tage den på langrend ind til byen på et par timer.

Uummannaq har en heliport, og kun tilgængelig for helikoptere. Grunden til at landingsbanen for fly ligger så langt væk er fordi at Uummannaq er en lille ø (10 kvm) med et gigantfjeld bag det. Det er umuligt at bygge en længere landingsbane på øen da der ikke er plads til en. Det er til gengæld en kæmpe oplevelse i sig selv at lande med helikopter i byen. Heliporten ligger i udkanten af byen på et jævnet stykke fjeld og med fantastisk udsigt. Man tror at man er ved at lande på is (eller havet) når man ankommer til byen.

Turistbureau

Uummannaq har sit eget lille turistbureau, og ikke mindst en lokal turistoperatør (Uummannaq Safaris ApS) som arrangerer alt i udflugter, charter og overnatning. De er utroligt dygtige, og går man op i sikkerhed er disse lokale folk det absolut bedste sted at starte sine udflugter. Grønland er ikke helt ufarlig at færdes i, og man skal altid være forberedt på det værste mht. til vejr, natur og fjelde. Uummannaq området er enormt ikke et sted man færdes alene uden folk med lokalkendskab, Selve byen er dog lige så fredelig som en børnehave under en middagslut 🙂

Kriminalitet i byen, især for en turist er et ukendt fænomen. Vold, angreb og anden form for ubehagelige oplevelser er ikke noget en turist oplever og byen er sikker døgnet rundt at færdes i. Der bor kun ca 1100 mennesker i byen, hvor alle kender hinanden. Beboerne er utroligt gæstfrie, smilende og venlige. Er man i tvivl om noget er der altid nogen man kan spørge til råds. Uummannaq har både politi og et velfungerende sygehus med alt hvad der dertil hører med. Man skal ikke blive forskrækket over at se folk med våben, det er et helt almindeligt syn når fangerne transporterer deres våben fra både og hjem.

Det er almindeligt kendt at slædehundene, som der er mange af i byen (i lænker) ikke er kæledyr, så man skal holde sig fra dem. Hundende er farlige og vil angribe enhver fremmed som træder ind på deres domæne. Det er dog ganske sikkert, da hundende skal være i lænker og er placeret væk fra de områder hvor folk normalt færdes.

Borgerne i Uummannaq er et utroligt gæstfrit folk, og hvem vil ikke prøve at komme til kaffemik, ovenpå et stor oplevelse?

Navigate