Synthwave og Retrowave er igen populært

Tilbage i sen 70’erne og op igennem 80’erne var de analoge synthesizere populære i mange sammenhænge. Mange af de største hits fra dengang havde spor efter disse.

Den tykke og fyldige, varme analoge lyd

Det er især den meget særlige analoge og varme lyd som tiltrækker det kræsne øre. Typisk er den meget anderledes fra den mere digitale lyd man får i dag. Særlige typer af lyd er utroligt populære i retro kredse og vi har da også i Danmark mange som er fra den tid, og har genoptaget brugen af disse fantastiske lyde.

Synthwave Tribe er en gut fra Fyn

Man forbinder ofte synthesizere og computere med den yngre del af befolkningen, men når man taler om retro fra 80’erne så er der virkelig mange dygtige folk som i dag er oppe i alderen.

Synthwave tribe var keyboardspiller hos forskellige hardrock og metal bands tilbage i midt 80’erne. Dengang var tilgangen til keyboards mere hammond B3 orgler (Deep Purple m.fl), men der var mange i den genre som udnyttede de dengang mere moderne lyde. Vi fandt ham på Soundcloud hvor han netop er begyndt at smide sin musik op. (november 2021).

Synthesizere var udskældt og anset som unødvendigt snavs

Der var mange anti synthesizer-folk blandt den tids musikere og man forbandt tilstedeværelse af keyboards som en poppet ting. Stille og roligt begyndte mange at bruge synthesizere. Først i deres intro’er og sidenhen til at suppe tykkelsen af solo’er op så der lå en tyk analog lyd under en vild guitarsolo osv.

En atypisk demonstration af analog varme midt i en kold Corona-tid

Det første nummer vi støder på handler om Københavns lufthavn CPH:

 

Dette instrumentalnummer er et virkelig godt eksempel på at man ikke behøver at følge strømmen i retro-kredse. Den handler efter musikeren om Københavns lufthavn og giver en ganske god stemning af en lufthavn. I hvertfald i starten, og man må bare bruge sin fantasi til at forestille dig at flyve frit over Danmark. Man er oppe i skyerne.

Det er ret tydeligt at musikeren ikke går efter bogen, og at disse numre er lidt anderledes end de fleste uden at være mærkelige – Det er et frisk pust i en tid hvor alle følger den samme opskrift, og selvom man kun har den dunkende stortromme og den lækre synthbas, så sker der noget særligt i musikkens stemning som får en til at lytte nærmere.

Det næste nummer handler om Heathrow lufthavn i London, og er igen helt anderledes fra den gængse musik man hører når man taler om synthesizer musik. Den indeholder en snert af noget der kan sammenlignes med en guitar, og dog stadig meget anderledes. Man hører tydeligt hvor musikeren kommer fra og trods den beherskede stil mærker man stadig nosserne i udførelsen.

Man troede at man havde hørt alt da man når til dette nummer. Mere en dybfølt stemning af afsavn, og alligevel lyst og fyldt med glæde. Nummeret handler om Odense’s lufthavn, den tidligere Beldringe lufthavn som i dag hedder “Hans Christian Andersen Airport”. Efter hvad vi kan læse i beskrivelse var det her, at musikere sidste gang så sin far inden han døde forholdsvis ung.

Her kommer trommerne for alvor ind, det er megafedt nummer især via høretelefoner – De analoge, tykke og varme lyde krydres med en lidt skinger melodi-linie, men matcher hinanden godt og ligner ikke alle “de andre”.

Det er et fantastisk nummer som fører en med ud på en rejse i hele følelsesregistret.

Airport Series på soundcloud var en fantastisk opdagelse

Man kan finde virkelig meget godt på Soundcloud, og søger man inspiration, så er dette det rette sted -Her er alle typer af musik, stile og retninger. Vi stødte bare på en af dem som vi syntes var noget særligt og selvom de ikke har millioner af lyttere, så hører de definitivt med oppe i den klasse.

Vi glæder os til at høre mere, for vi kan se at der ikke går en uge før der er nyt.

Navigate