Skrivebordsdetektiver har løsningen på alt!

Fænomenet skrivebordsdetektiv, “armchair investigators” vokser i eksponentiel grad med de sociale mediers kraftige ekspansion.

Vi ser det igen og igen – Lige fra konfirmand juristernes hærgen, og de bedrevidendes meget aktive tastatur detektiv arbejde, som i deres egne øjne er mere effektiv end politiet arbejde. Der er typerne som opfanger episoder i deres nærområder, f.eks kriminelle handlinger der per automatik fører til en øget interesse i at blande sig i “debatten”.

Ådselsgribbe journalistik

Når politiet kommer med en udmelding, er medierne straks over det som gribbe over et ådsel. Spekulationerne får frit løb, og der er ikke det individ som ikke har svaret på en løsning. Det er værst med de anonyme på f.eks twitter som sidder og spekulerer et emne til døde og kommer med de mest spektakulære teorier som ikke engang den vildeste forfatter kunne komme med.

De kriminelle følger med

I en tid hvor de kriminelle selv følger med i alt, og alt efter ambition er det jo snildt for dem at vildlede både myndigheder og de lette ofre ude i befolkningen. Tit og ofte dukker der endda berømtheder op med teorier, og når det hele begynder at gå i ring er tråden forlængst tabt.

Det seneste eksempel på overdreven skrivebordsdetektiv arbejde sker i disse minutter i Canada (#canadamanhunt) hvor alle har en helt klar dom. Det er sjovt, at i disse sager så tænker folk ikke over at ordet “mistænkt” ikke er det samme som “skyldig”. Hvad nu hvis tilfældigheder har ført til at de mistænkte selv er ofre osv.?

Man kan spekulere meget, men essensen og pointen her er at tænke sig lidt om før man kommer med en teori som i de værste tilfælde kan udmunde i rygtedannelser og udokumenterede observationer som ikke har hold i virkeligheden.

Kan vi stole på nyhedsmedierne?

Nyhedsmedier har ingen svar på noget som helst, og kan aldrig betragtes som “kilder” til fakta. Når det er sagt, så skal man forholde sig til præcis dette ved lige at tænke sig om inden man broderer videre på usaglige kommentarer. Vi har tit set uskyldige blive hængt på baggrund af sladder og rygtedannelser, men det man især skal passe på er, at blande sig ukritisk i alt hvad der bevæger sig ind på ens nyhedsfeed. Mange gør det i frustration over afgørelser som de ikke engang kender detaljerne på. For dem handler det kun om det er sort eller hvidt og sterotypen på de skyldige i al for høj grad baseret på fordomme.

I gamle gade havde vi byens sladdertanter, i dag er det så godt som alle der vover at kommentere på en sag der selv er det.

Navigate