Pas på med at bruge billeder fra Google

Der er ingen tvivl om at der er mange penge i at indrive penge fra ubetænksomme bloggere.

Det er en erfaring vi har gjort os herude hos os som bliver spurgt om problemet. Nu ved jeg ikke om det egentlig er et problem som sådan, men det kan gå hen og blive en katastrofe for din økonomi.
Vi har set flere tilfælde af bødeforlæg og trusler fra advokater fra flere medier. I en tid hvor medierne ikke kan tjene penge på aviser, er der dukket et nyt fænomen op. Nemlig at det er tilfældet at mediehuse som f.eks Berlingske Media A/S med vilje planter deres billeder ud på f.eks Google’s billed-søgetjeneste som “kan anvendes”. Dette er dog en parameter man aldrig skal tage for gode varer – Google aner ikke hvad der er op eller ned, og det er nemt at få indekseret sit billede når man skriver en artikel og udlade at markere dette som copyrighted materiale.

De store medier lægger bevidst billeder ud, så de kan afpresse bloggerne for deres skillinger når de kommer til at “låne” dem.

Er du typen som i ny & næ låner billeder fra nettet i dine artikler, blogindlæg eller bare dit familie website, så skal du nok tænke dig om – Når steder som Berlingske Media A/S scanner efter lignende billede og de ser at et af deres er blevet brugt kan du roligt regne med at du får en kæmpe regning ind af døren. Du får ingen advarsel som beder dig om at taget det ned, du SKAL betale uanset. Hvis ikke, så vanker der yderligere sagsomkostninger.

Du kan for et enkelt billede få en regning på 4500 kroner ekskl moms og du kan ikke når det først er opdaget gøre noget. De sørger for at tage screendumps, og et hav af andre midler til at sikre sig at de kan bevise at du har brugt billedet. I Nogle tilfælde er det set at de har lavet bevismateriale og først kommet senere så de kan dokumentere at du har brugt dette billede i længere tid og at du dermed umuligt kan være uskyldig eller har haft i sinde at bytte billedet ud med et andet.

Jeg ved af erfaring at dette er en metode som “nogle” medier aktivt er begyndt at benytte sig af. Det giver flere penge end at sælge aviser, og da fotografer jo er dyre (selvom de ikke får noget i løn), så tjener medierne altså styrtende på at få advokater til at inddrive midler for disse forseelser.

De afpresser nærmest små sider med helt ned til 2-3 besøgende om året som er kommet til at låne et billede eller to fordi at de ikke selv har noget. Fair nok at medierne reagerer, men de kunne da i det mindste sende folk en advarsel i stedet for at pudse topadvokat firma’erne på de stakler.

Skal vi gætte på at de langsomme fynske medier efter mange år snart lugter lunten og giver sig til at udnytte samme praksis? – De er så langsomme med alt og hopper altid med på en trend 5-10 år efter at det er kommet på tapetet. Deres markedføringsfolk er nemlig ikke andet end små smarte bonderøve lige trådt ud af gymnasiet.

Checkhæfte-journalistik fik pludselig en helt anden betydning.

(Ironi kan forekomme).

Navigate