Et besøg hos Kjolehimlen i Esbjerg

Vi har besøgt Kjolehimlen i Esbjerg. Kjolehimlen sælger primært modekjoler fra f.eks Du Milde, Margot MWM Mikkelsen og et hav af andre mærker.

Efter nogle rigtigt hyggelige timer i butikken har jeg sammenfattet følgende tekst som det blev fortalt af Dorthe (Kjolehimlen.dk ejer).

Dorthe fra Kjolehimlen fortæller

Er du kjolepige eller har du kun kjoler på til særlig festlige lejligheder, eller har du ikke haft en kjole på siden du var en lille pige?

Jeg var ikke selv specielt dedikeret til kjoler før jeg mødte Margot og Du Milde og havnede i retrokjolernes verden via min butik Kjolehimlen.

Jeg havde en drøm

Jeg havde faktisk aldrig drømt om at få en butik, men som så mange andre ting her i livet, er det ofte tilfældighederne, der råder. Men det er en lang historie, der går forud, før jeg ved et tilfælde ender her, i kjolernes verden.

Oprindelig gik jeg igang med en uddannelse som apoteksassistent (farmakonom) på Herlev Apotek, fordi jeg havde et stort ønske om at fremstille medicin.

Da jeg var færdiguddannet varede det dog ikke længe inden al medicinproduktion blev centraliseret og således flyttet væk fra apotekerne og ud på store fabrikker. Pludselig var mine jobmuligheder ikke helt så mange og spændende som først antaget.

Min mand fra Esbjerg

Jeg nåede dog at arbejde på et forsøgslaboratorium i et års tid inden jeg tog på sommerferie til Tunesien og der løb ind i min mand, som kom fra Esbjerg.

Først boede vi på Sjælland, men inden længe flyttede vi til Fanø, hvor vi har boet siden 1987. 

Det er et fantastisk trygt og roligt sted og specielt godt for børn at vokse op i. Vi fik 3 drenge, som i de senere år i perioder har hjulpet til i butikken på Fanø, så I kan sagtens være blevet ekspederet af dem.

Min mand blev tilbudt 200 kameler for mig

Jeg glemte forresten at fortælle, at Michael (Dorthe’s mand – red.) blev tilbudt 200 kameler for mig, da vi var i Tunesien, og det har han fortrudt mange gange siden, at han ikke tog imod, for som han siger, så havde han sluppet for at slæbe papkasser for mig hele sit liv, så havde han istedet været rig og berømt og haft Danmarks største og eneste kamelfarm idag …. og kameler snakker ikke så meget.

Uddannelse og arbejde

I 1992 gik jeg igang med en uddannelse til informatikassistent og fik efterfølgende arbejde som sagsbehandler på Arbejdsformidlingen i Esbjerg. Efter 6 år fik jeg tilbudt en 30 timers projektstilling på FOA, hvilket gav mig så meget fritid, at jeg valgte at starte op med homeparty salg af Greenhouse og Friendtex tøj.

I begyndelsen tog jeg ud med tøjet, men når man bor på en ø, er det lidt mere kompliceret at fragte store mængder tøj til fastlandet, så med tiden valgte jeg at have det hjemme og holde åbent hus, når tiden tillod det.

Efter et par år på FOA, havde de faldende medlemstal og det endte med at der kun var råd til ansatte som leverede basisydelser til medlemmerne, så alle ekstra stillinger bl.a. min, blev nedlagt og jeg fik min opsigelse.

Hvad skal jeg så lave?

Jeg tænkte, hvad skal jeg så lave? Ja, det kunne jo være sjovt at have med tøjsalg at gøre på fuld tid. Så jeg gik igang med at lede efter et lokale i Hovedgaden på Fanø, så jeg kunne flytte alle mine varer derned. – Og før jeg så mig om, havde min mand fundet et lokale, som jeg kunne leje meget billigt i 5 mdr. Nu havde jeg mulighed for at prøve det at være selvstændig af.

Det udviklede sig lige så stille, jeg startede med ikke at have nogen særlige forventninger og ikke slå for stort et brød op, da jeg hverken havde erfaringer eller butiksuddannelse, men kun en enorm interesse for hvad tøj, farver, faconer, frisurer og snit kan gøre for os.

Et besøg hos Kjolehimlen i Esbjerg 1

Bolig, butik og hvad med en webshop?

Efter 1 år i min nye butik havde jeg allerede sat mig nye mål: Jeg ville gerne slå bolig og butik sammen og få en webshop hen ad vejen.

I 2005 lykkedes det så at finde et hus i Hovedgaden, som vi byggede om, så det indeholdt både butik og bolig, hvilket var praktisk, sålænge drengene var små. Selvom jeg var på arbejde, var jeg alligevel hjemme hos dem.

Butikken flyttede kun ganske få husnumre, men kom til at ligge skråt overfor Brugsen i Nordby, hvilket betød, at vi på årsbasis gik voldsomt frem i omsætning. Det gav mig selvfølgelig blod på tanden.

På det tidspunkt solgte jeg det, de fleste kalder stangvarer, jeg havde endnu ikke opdaget kjolernes verden, da jeg jo som sagt ikke var en kjolepige.

Udvalg af modekjoler
Kjolehimlen har et enormt udvalg af modekjoler, her ses en lille del af deres lager.

Krisen og uprofessionelle firma’er

Det næste mål var så en webshop, som det først lykkedes at få i luften i 2009. Grunden var, at et samarbejde med et firma 2-3 år tidligere endte i ingenting, fordi firmaet leverede en meget uprofessionel løsning. Jeg fravalgte derfor at åbne webshop på daværende tidspunkt, fordi jeg mente, at den snarere ville skade mit firma end gavne det. Af skade bliver man klog, men sjældent rig, siger det gamle ordsprog.

På det tidspunkt var krisen startet, men jeg mærkede ingenting før året efter og siden da er det bare gået ned ad bakke for erhvervslivet på Fanø.

Folk foretrækker unik kvalitet

Der kom gang i genbrugstanken og genbrugsbutikker skød op som paddehatte i alle byer. Folk blev meget mere samfundsbevidste og byttede tøj som aldrig før. Der blev virkelig sparet på penge til tøj. På et tidspunkt gik det op for mig, at krisen havde bevirket, at kunderne ikke længere ønskede stangvarer, men foretrak tøj, som var unikt og af en god kvalitet, selvfølgelig også helst til en god pris.

Flere år inden var jeg stødt på nogle piger, som arbejdede i en butik i Middelfart. Jeg faldt i snak med dem og de spurgte om jeg kendte til Margot Weinreich Mikkelsens kjoler, hvilket jeg på daværende tidspunkt ikke gjorde. Den samtale vendte nu tilbage i mit hovede og jeg begyndte at google lidt på Margots unikke kollektioner af retrokjoler.

Modekjoler sælger

Det endte da også med at jeg kontaktede firmaet og fik en aftale istand med sælgeren. Det var så heldigt, at hun også var blevet sælger for det andet danske mærke med retrokjoler Du Milde, som ejes af søstrene Rikke og Mette Hjordkvist. Jeg faldt pladask for begge mærker, men købte meget forsigtigt ind af begge brands, da det jo som sagt var første gang jeg handlede dyre kjoler ind og ikke anede, hvordan de ville blive modtaget af mine potentielle kunder. 

Men der må jeg sige, at jeg fik en kæmpeoverraskelse. Normalt i krisetiden kunne vi have en kunde i butikken en times tid, fordi hun overvejede, om hun skulle købe et par bukser, der var nedsat fra 399 kr. til 99 kr. eller vente og håbe på at de blev sat længere ned. Margot og Du Milde kunderne var derimod helt anderledes, de vidste præcis, hvad de ville have og disse kjolekvinder købte uden at blinke ofte 2 kjoler ad gangen til 1200 kr. stykket.

Retrokjoler er stort

Så var starten gået, nu var jeg ikke længere i tvivl om at det var den retning, jeg skulle gå i. I begyndelsen var det langt fra alle Margots og Du Mildes kjoler, jeg brød mig om, og jeg turde bestemt, hverken købe alle modeller eller bære mange af dem selv. Men det ændrede sig hurtigt henad vejen og nu tør jeg bære dem alle i offentligheden, bare de klæder mig, og jeg elsker de fleste.

Jeg er ganske enkelt blevet smittet med retro kjole feber. Men jeg er ikke den eneste. På Facebook er der grupper med medlemmer, som hylder både Margots og Du Mildes kjoler. I hver gruppe er der på nuværende tidspunkt mellem 4000 og 6000 kjoleelskende kvinder, som viser billeder af sig selv, bytter, køber og sælger, både brugte kjoler og fejlkøb.

Indimellem arrangeres der kjolebytte komsammener, hvor vi kvinder mødes og lærer hinanden at kende på tværs af Danmark og der skabes mange nye og spændende relationer os kjolefreaks imellem. Det er et helt fantastisk univers, som jeg pludselig er havnet i og som jeg ikke anede eksisterede.

Butikken flytter til byen

I 2015 tog jeg beslutningen om at flytte butikken til Esbjerg og ændre navnet til Kjolehimlen. Navnet har I kunder inspireret mig til, fordi jeg utallige gange har hørt jer udbryde: ”Neeeeeeej, jeg er da vist kommet i kjolehimlen”, når de er trådt ind i min butik på Fanø.

Jeg ved ikke om, du er klar over, hvor mange spændende danske kjoledesignere vores land har fostret gennem de seneste år?

Ja, jeg blev faktisk meget overrasket, da jeg først landede i kjolernes verden. Jeg er stødt på det ene firma efter det andet, som primært har specialiseret sig i at designe kjoler og jeg har selv valgt at forhandle mange af disse retro og vintage kjolemærker i min butik Kjolehimlen: Margot Mikkelsen, Du Milde, Charles, Dazzle Me, Dot & Doodle’s, samt Mania Copenhagen.

Udenlandske kjole mærker

Efter mødet med alle de danske firmaer løb jeg ved en tilfældighed ind i et hollandsk firma, der hedder King Louie og så var jeg solgt. Efterfølgende er der stødt mange flere hollandske firmaer til: Lien & Giel, Tante Betsy, Smashed Lemon og ikke mindst det nyeste mærke Zilch, som vi har introduceret i butikken i januar 2019. De hollandske mærker kan bare noget med retro og vintage tøj, farver og pasform og selvfølgelig ikke mindst den gode kvalitet. Og det er også fedt at forhandle unikke varer, som andre ikke har i deres butikker.

Kjole messer i England

Jeg tager også selv på messer i England og køber vintage kjoler og strutskørter med hjem fra firmaerne: Hearts & Roses, Banned, Voodoo Vixen, Collectif med flere.

Sådan finder du Kjolehimlen:

Navigate