Domæne krigen

Klagenævnet for domæne navne har fået meget travlt i takt med den stigende bevidsthed om rettigheder for et varemærke.

Man må sige at det på området har taget helt overhånd.

Folk klager som aldrig før, og det er de mest utrolige ting som folk tror at de er berettiget til at “eje”.

En del er selvfølgelig fuldt ud berettigede, men der er også dem som er gået helt over gevind.

Klagenævnet

Går man ind på klagenævnets hjemmeside og går ind på siden med afgørelser krummer man tæer. Et godt eksempel er f.eks david.dk som måske er købt i salgsøjemed, men det er aldrig bevist.

En klager gør krav på navnet fordi at han rent tilfældigt hedder David og ejer af domænet, som muligvis var med under den store hamstringsperiode midt i 90’erne har selvfølgelig verdens bedste forklaring og vinder dermed sagen.

Du kan se afgørelsen i den fulde længe i denne klage afgørelse. (PDF download).

Amerikanske tilstande

Et andet godt eksempel i disse USA hysteriske sagsanlægs-tider ser vi et stort schweizisk hår / helse produktfirma forsøge at fratage en dansk mands hans domæne hårtab.dk.

Heldigvis er det en utrolig retfærdig instans vi har, og tro det eller ej – Der er rent faktisk en lovgivning på området som er klar og tydelig.

Disse nye love er kommet til indenfor de seneste 15-20 år og før den tid havde vi fra midt 90’erne et sandt eldorado for domæne-hamstring.

Der var faktisk en del som blev “rige” på denne beskæftigelse, men efterhånden så falder de fra og de som i lovens øjne retmæssige “ejere” vinder den ene sag efter den anden.

Selvom man kunne tro at man er retmæssig ejer af alt hvad der falder een ind, så er dette ikke altid tilfældet.

Det er tydeligt at mange af klagerne som vælter ind fra folk. De har tydeligvis har set for mange amerikanske film, og i et øjeblik tror at de kan lave nogle hurtige penge på det perfekte domænenavn.

Taget på sengen

En sag som fornyligt blev vundet, blev kun vundet på beviser om “formodet ventet videresalg”.

– Den tidligere ejer havde været så dum at sætte mediekultur.dk til salg ved flere lejligheder, og det endte med at et tidsskrift vandt sagen og straks fik domænet overdraget.

Før IT boblen hamstrede folk domæne-navne

Der var fra tiden hvor IT boblen landede her i landet i midt 90’erne været mange spændende historier. F.eks med ham som købte mp3.dk og som skovlede penge ind i en kort periode inden han så solgte det videre til en formue.

Desværre ser vi stadig den dag i dag naive folk forsøge sig med at købe navne som eurolotto.dk, leo-vegas.dk, lottogevinst.dk m.fl, men som enhver fornuftigt tænkende person burde kunne sige sig, er at skyde helt ved siden af.

Det er blevet for nemt for folk at tro at de kan lave hurtige penge på domæner som viser sig at være ubrugelige eller aldeles værdiløse.

Vi lever i dag i en tid som trods sine mange år på bagen for nogle stadig er en ny fagre verden. Mit råd er, at holde sig helt og holdent fra domæne spekulation for du får intet ud af det andet end et muligt sagsanlæg og afgiften til domænet.

Står du i den situation hvor du er blevet nervøs for om der findes “skjulte” beviser for at du har forsøgt at sælge et godt domæne navn er der ikke ret meget du kan gøre.

Du kan hyre et firma til at grave i det, men sådan noget tager lang tid, måske flere år fra at man finder ud af hvor beviserne ligger, til at man lykkedes med at få det fjernet. Der er dog steder hvor det er helt umuligt uanset hvordan du vender og drejer det at få det fjernet.

Det er f.eks på de store webarkiver som gemme hele hjemmesider og hvor man kan søge al gammel information fra forlængst døde hjemmesider.

Du kan læse meget mere om dette og se alle de mystiske klager der vælger ind hos domæne klagenævnet her.

Navigate