Derfor skal du holde dig fra Facebook

Indledningsvis, så kan “enhver” gå direkte ind på din “ulåste” Facebook profil

Artiklen er skrevet så alle kan forstå og forholde sig til “det dystre trussels-billede”.

Den indeholder ingen yderligere tips til hvordan du hacker, eller kan begå noget kriminelt som f.eks at gå ind på din eks-kærestes profil hvilket er en helt anden sag.

Det kan dygtige hackere nemt tilgå.

Hold dig fra dette hvis du ikke har nogen dybere forståelse for hvordan både din computer og nettet fungerer. Det er ikke lovligt, og du kan komme grueligt galt afsted med at skilte om dine evner.

Intet er sikkert på de sociale medier

Det er ikke så meget det, at din Facebook ikke er så sikker som du går rundt og tror. Det gælder alle steder hvor man kan logge ind.

Men der hvor det går lidt galt er at Facebook og Messenger er steder hvor du opbevarer en masse privat information. Lige fra tekster, billeder og video. Jeg skal ikke gå i detaljer med den del, da det er den offentlige del som er interessant.

Alt hvad du publicerer offentligt over tid på de Sociale medier, og som er offentligt tilgængeligt er guf for den som målrettet kan sammenfatte alle de data som du lægger ud.

Big Data er rent guf

Det er der folk som kan analysere, og det kan du for den sags skyld også selv, men det kræver et enormt arbejde at “sortere” og “kategorisere” disse data.

Derfra til at udlede et resultat er noget sværere. Men det er absolut muligt at lave en profil på dig! – Det handler ikke bare om at samle data, det handler om at have en plan for hvad det er man vil finde frem til.

Du udleverer en fuld profil til offentligheden

Over tid er det ufatteligt store mængder information du sender ud til “fri afbenyttelse” af alt fra analyse-firma’er, og ikke mindst til efterretningstjenesterne.

Vi så det med analysefirma’et Cambridge Analalytica op til Trump’s valg. Her fandt de udfra en profilering af brugerne mulige vælgere som de kunne målrette deres kampagner imod, med stor success.

Kæmpe læk får folk til at lukke for privatoplysninger

Nu skete der så det, at efter den store skandale med “læk” af de personlige oplysninger m.m kom frem i 2016 så fik folk travlt med at “lukke hullerne” og sætte deres privatindstillinger nogenlunde forsvarligt.

Problemet er at folks iver efter at få så mange venner som muligt også kan være et problem, for så har de profiler netop adgang til alt hvad du foretager dig.

HackedDet er såre simpelt – Selv efter at du har sat et hav af privatindstillinger, så er der stadig “stumper” man kan samle.

Ikke så meget at det er interessant at samle data om enkeltpersoner som ikke offentligt er kendte, men der er politikere som både har en offentlig partikanal, og private profiler som er nødt til at udsende deres informationer ud så det er tilgængeligt for alle.

Netop her kan man sammenfatte enorme mængder data, og udlede alveerdens konklusioner indtil der tegner sig et tydeligt og analytisk billede af hvad de foretager sig over tid.

F.eks kan man med en politiker nemt opsamle al info ifht. til valgløfter og afdække hvorvidt disse er indfriet eller aldrig blev til noget. I sidste ende kan man stå med så meget data at det direkte vil se dårligt ud hvis dette blev præsenteret overfor offentligheden.

Man sammenfatter valgløfter og over tid sammenholde dette med reelt indgåede lovændringer og tiltag og præsenterer dette med visuelt grafik. Med almindelige mennesker kan man placere et individ ret præcist udfra de data, og vise præcis hvor disse står politisk, religiøst osv.

Dette blandet med personlige udfald er nok til at danne sig et indtryk af en given persons mentale tilstand osv osv.

Det bedste man kan gøre for at beskytte sig selv er at holde sig helt fra de sociale medier. Vi vil en skønne dag opleve krig, borgerkrig uanset hvor godt tingene ser ud i dag. Bare se eks-jugoslavien som ligger relativt tæt på os.

Hvis dette ikke var i starten af 90’erne hvor de sociale medier ikke var så udbredt havde det været muligt for generalerne at udnytte disse til at finde frem til folk med en bestemt tro, mening og ikke mindst engagement ude i samfundet. Sådan var det heldigvis ikke, trods tragedien så var dette scenarie kun et forstadie til hvad der kan ske i fremtiden.

Fremtidens diktatorer kan bruge dine oplysninger

Vi er ikke per automatik sikre bare fordi at vi bor i fredfyldte Danmark. Den dynamik som får verden til at “rulle” er meget ustabil.

Forestil dig at vi havner i en krig med Rusland eller vi bliver besat. Så er det jo lidt ærgerligt at man gennem 20 år har udbasuneret sine udbrud og forhold til fri afbenyttelse for “efterretninger” af besætteren?

Der findes allerede i Danmark folk som lever af at “slette al information” over tid for folk. Det er dyrt, men i min optik bestemt dette værd.

Det er jo ikke kun dig selv det går ud over, det handler også om din familie, venner og bekendte som kan blive ramt hvis man skal sætte det op i et “worst case scenario”.

Ikke fordi at jeg er specielt pessimistisk, tværtimod. Jeg er bare bevidst om “faren” på sigt og det er der andre end mig som er. Hvis du overvejer en løsning for at fjerne så meget som muligt, skal du nok være klar med pengepungen, for det tager flere år at rense ud, og det kan et firma som  SEOlabs gøre for dig.

“Dette skal ikke opfattes som en skrækkampagne”

– Men min holdning er at de sociale medier trods de gode intentioner måske bør tages op til gen-vurdering og tales igennem indenfor familien.

En ganske almindelig tjeneste kan bruges til at indsamle så meget information som muligt, hvor man dernæst snildt kan sammenfatte en visuel historik. Noget så simpelt om hvilke ting du “liker” mest af indlæg, video og billeder til hvad du udbasunerer offentligt.

Jeg kommer fra en tid hvor vi ikke havde let adgang til de samme informationer som vi har i dag, men jeg har gennem snart 40 år været med som koder og analytiker og kan uden de store håndbevægelser snildt “tegne” et billede af hvem det skal være på meget kort tid. Jeg er selvfølgelig i stand til betydeligt mere end det overfladiske, og derfor ved jeg hvor farligt det kan være selvom mange syntes at det er uskyldigt.

Snowden
Snowden

Man skal huske på hvordan de sociale medier blev til og hvad baggrunden egentlig var. En simpel ting som ICQ messenger som var forstadiet til det udvidede sociale delings-helevede vi er endt i i dag blev jo lavet af en udenlandsk efterretningstjeneste til at indsamle så meget information om enkeltpersoner som muligt. Det er der ikke så mange som ved, men fakta er at dette var tilfældet. Så kom NSA’s overvågning takket være en whistleblower ved navn Snowden og ingen skal bilde mig ind at den trussel er blevet mindre af offentliggørelsen, tværtimod. En sag som den vækker jo miniputterne til at opbygge deres egen “vidensdatabase”.

Min anbefaling er at du allerede i dag lukker ned for alt. Ligefra Facebook, Twitter, Snapchat til kommentarer på div. fora og lærer at forholde dig kritisk til mediet uden at du absolut behøver at fare op med udskejelser som f.eks Ekstra Bladets Nationens skare af tåbelige kommentarer (folk tror at de er anonyme, men det er de langt fra). Forestil dig at en hacker fik adgang til Nationen og sugede alt ud med info om IP osv, ja – i en situation hvor en fremmed magt har sat sig på det hele, ville det være pærenemt for den magt at finde ud af alt om folk. Om man vil det eller ej, så vil al information som kommer fra dig tydeligvis “tegne” din person og dermed har du afgivet en profil som stemmer overens med dit adfærd. Kunne man det nu, var der mange som ville få etiketten “psykopat” og i en besættelsessituation måske ikke den heldigste betegnelse – Selvfølgelig alt efter hvilken fremme magt som sætter sig på os.

Lad os prøve at tegne et simpelt scenarie: Du demonstrerer mod ét eller andet olieselskab foran en tankstation. Det første du nok har gjort er at like “modstanden mod denne”, delt opfordringen til demonstrationen, eller ytret dig negativt imod denne enhed. Et TV selskab optager demonstrationen og nu ligger du med video også på nettet, og mange deler uhæmmet sådanne ting på nettet for at “vise” at man har deltaget i noget man selv mener er godt. Er det så lige det? Selvfølgelig er det det for ens integritet og mening om det omkringliggende samfund. Dette alene har man en profil af en tydelig holdning til den enhed og i et uheldigt selskab kan dette nu bruges mod dig. Ikke kun i krig, eller magtbesættelse, men også når du søger et job og det firma du søger hos allerede har sat en “profiler” til at tegne en profil af din person osv. osv.

Vi kan blive ved, og i sidste ende kommer vi ikke udenom at man bør tænke sig lidt om og tage nogle beslutninger som i sidste ende er gode for dig, og din familie. Skal dette tages alvorligt? – Det er op til dig selv, og mit råd ville være “hold dig væk fra det” – Ikke mindst udfra den viden jeg har om hvor nemt det er at omgå så godt som samtlige sikrede steder.

Et godt eksempel på problematikken kan man finde her: Stor dansk butikskæde hacket: – Dødfrustrerende

Kan man stole på facebook? Absolut ikke – læs om videregivelse af 3 part personoplysninger her.

Politiet bruger i langt højere grad Facebook til at finde beviser, og det kan du læse mere om her: Politiet indhenter Facebook-data som aldrig før

Savner du et reelt skrækscenarie og stadig ikke overbevist om farerne – Så se nedenstående dokumentar på Netflix når du har tid:

Facebook brugerlæk på DR

Verden ikke er helt så lyserød som de fleste af os gerne vil have den til at se ud. Der er eksempler på at “rovdyr” har fulgt semi-officielle menneskers færden.

F.eks videnskabsfolk, eller andre stor-akademiske folk som bare er almindelige mennesker som også tager på ferier som os andre.

Man skal passe meget på med hvad man skriver offentligt da disse rovdyr også følger med. Tilhører man en bestemt folkeretning skal man tænke sig godt om hvor man tager hen, og hvor åben man er om det. Det er ikke kun de sociale medier, men står du og skilter med din profession offentlig det forkerte sted, så er faren altid tilstede.

Vær opmærksomhed på nyhedsmedier med Facebook kommentarer

Du har nok oplevet at kunne se “debatter” under nyhedsmedierne artikler – Her taler vi om Facebook kommentarer. Det ser udskyldigt ud, og du tænker måske ikke over at du ved at kommentere en given artikel faktisk “sætter duftspor” af dig selv.

Ser du, det farlige her er, at “de” nu ved hvilket artikler du frekventerer. Denne opsamling af folks adfærdsmøndre og færden på internet er langt farligere end du lige tror.

Fremmede efterretningstjenester, eller faldne stater’s bundkorrupte politikere og nye diktatorer kan bruge det hele mod dig. Uden at gå i konspirations-mode, så ved man at lande som f.eks Israel er et af de lande som bagom kulisserne er mest interesseret i vores data. Hvad kan de bruge det til?

Alt! – I oktober 2019 blev et mindre forsøg over 3 år præsenteret overfor en mindre forsamling.

Her tog man udgangspunkt i 2 Grønlandske medier. Sermitsiaq og KNR. De benytter i høj grad Facebook kommentarer. I en opsamling af offentlig tilgængelige data viste med al sin tydelighed at medierne i Grønland er præget af de typer som man kender dem hos Ekstra Bladet’s Nationen!” – En andet lidt overraskende opdagelse var at man så hvordan Facebook kommentarfelter bliver brugt til kondolence-tråd (et specielt Grønlandsk fænomen).

Man fandt også frem til foruroligende adfærd hos en meget lille gruppe af kommentatorer som alle enten befinder sig i Danmark og er danske borgere bosiddende i Grønland. Det foruroligende var ikke at de havde “kloge” kommentarer, men gravede man dybere ned i det havde det faktisk en undergravende effekt. Alt beror på med hvilke parametre med afsøger datamængder og de udledninger som man kan få frem kræver måske store datamængder, men oftest tegner der sig allerede et billede på forholdsvis små samples.

Vidste du at GDPR databeskyttelsesloven blev lavet for at beskytte politikere og ledere i EU?

GDPR står for General Data Protection Regulation og er en lov vedtaget af EU. Loven omfatter alle de oplysninger, der kan identificere dig. Personoplysninger omfatter for eksempel: Navn, alder og køn”

Du kan tænke dig til resten herfra …

Messenger som er tilknyttet Facebook er langt farligere

Den tredie og vigtigste ting vi bliver nødt til at forstå kan næsten ikke udtrykkes mere klart end Simon Sine gør det i denne korte video.

Forsikringsselskaberne overvåger din Facebook

Ikke nok med at du ikke har et privatliv, så overvåger alt fra forsikringsselskaber, SKAT og banker din Facebook. Alt hvad der er synligt offentligt er med til at give dem et klart billede af din adfærd.

Selvom der er folk som øjensynligt snyder myndighederne på det groveste er det stadig uhyggeligt hvad myndighederne kan bruge din iver efter at vise dig selv frem – Dette er en tendens som er gået helt over gevind – Her er et eksempel fra april 2021:

https://www.bt.dk/samfund/overvaaget-af-forsikringsselskab-mia-staar-til-at-skulle-betale-naesten-en-million

Tonen på facebook er blevet hårdere

https://www.dr.dk/nyheder/webfeature/facebook-tonen

Navigate