Da Thrash metal indianerne kom til Helsingør

I juli 2016 kom der 3 spændende gutter direkte fra Navajo reservatet i Window Rock i Arizona på besøg i Danmark.

De var på en mission, og en opfyldelse af en drøm. Vores danske top-producer Flemming Rasmussen, som udover sit kæmpestore arbejde indenfor produktion også er kendt for igennem tiderne at have produceret nogle af Metallica’s største albums, havde nemlig allerede været i reservatet for at forberede drengene til studieindspilning. Vi kan nævne en af Metallica’s største, nemlig “Ride the ligtning” (som hentede platin i USA) og nok kendt for at være den bedste heavy metal indspilning gennem tiderne.

Man kan diskutere om Metallica i sig selv er det største band gennem tiderne, meningerne er mange og personligt har jeg (læs: skribenten) helt andre favoritter. Men der hersker ingen tvivl om at Flemming fik sat en standard for hvordan thrash metal skal lyde fra en højtaler.

I dont Konform - Navajometal band

Producer Legenden Flemming Rasmussen

Flemming Rasmussen er kendt for ikke at være ensporet, og har gennem sit virke som producer være vidt omkring. Lige fra Lasse & Mathilde til det Grønlandske revolutionsband “Piitsukkut” og nu 3 hårdtslående drenge fra Window Rock i Arizona’s varme ørken. Bandet “I Dont Konform” består af Kyle Felter på sang og guitar, Randy Begay på bass og Randy Billy på trommer og ikke mindst deres manager Jerold Cecil.

Det var Kyle Felter der på et tidspunkt  fik den idé at sende en mail til Flemming Rasmussen. Ikke at hans regnede med noget svar, men det var stadigvæk bedre end ikke at prøve. Mail’en lød således:

“Your work on Metallica’s albums has inspired me to play music and create my own style. We are a Native American band from the Navajo Reservation in Northern Arizona. We just want the best possible person to help make our vision a reality. No care for fortune or fame but something amazing that we as musicians can be proud of.”

Han sendte også links til deres Facebook og noget af deres musik i mail’en. Han afslutter mail’en med ordene:

“So I’m contacting you to see how or if it would be possible to have you record our album. I’m sure the price is high for your expertise. We do not have much money but if I never ask, then I’ll always wonder haha. Thank you.”

Til Kyle’s store overraskelse kom der et svar tilbage fra Flemming allerede 3 dage efter. Flemming Rasmussen havde nær-lyttet materialet på reverbnation.com og svarede pænt tilbage på Kyle’s mail, om at deres musik var interessant og spændende, men at der også var plads til forbedringer. Flemming Rasmussen afslutter med at foreslå Kyle om en lille snak om økonomi, da en producer af Flemming’s kaliber jo ikke just er i den billige ende.

I dont Konform - Navajo indianer metal

De aftaler et møde senere og en snak om hvilken slags budget bandet kan præsentere.

Aftalen er i hus

Drengene er selvfølgelig ekstatiske over denne nær-umulige mulighed de havde fået. Kyle havde tilbage i 2013 rykket tilbage til rødderne fra Phoenix og til reservatet i Window Rock, og bandet anses for det bedste thrash metal band i området. Uanset om det ville knække dem økonomisk for resten af livet blev alle sejl sat til at fremskaffe pengene. Udmelding fra IDK var at de måske var i stand til at betale $900-$1000 i timen, men indsamlingen gik ikke helt efter planen på platformen gofundme.

Indsamling til rejsen og indspilningerne

IDK henvendte sig til de lokale myndigheder for evt. hjælp, men de var ikke i stand til at hjælpe bandet økonomisk, men foreslog at der blev etableret indsamlings-show løbende de næste måneder for at se om dette ikke kunne fremskaffe de planlagte ca. $15.000. De kunne måske række til en 10-11 dage i studiet hvis alle var effektive.

Bandet var selv ydmyge over den hjælp som alle tilbød og de blev tilbud at spille mange steder. F.eks i Canada, Tyskland, Rusland og endda i Grønland (som stadig står åben hvis de får den slags tid).

I dont Konform i Danmark
Krigerne i Helsingør med Flemming Rasmussen – Foto: fra IDK’s Facebook side: https://www.facebook.com/pg/idontkonform/

Indianerne ankommer til Danmark

Bandet kom til Helsingør i Juli 2016 og startede straks indspilningerne på Winding Road Studio’s (kendt som Flemming Rasmussens hyggestudie væk fra det store studie Sweet Silence II i København).

Det var her jeg fik øjnene op for bandet, og kunne straks lide deres materiale. Energien og den entusiasme der bliver spillet med er kolossal. Kan sagtens følge Flemming’s interesse for IDK, for her har du nogle drenge som seriøst går op i det de laver, og absolut ikke har nogen planer om at opgive deres forehavende uanset.

Her kan du se et råklip fra nummeret “Hungry for war” på youtube:

Du kan iøvrigt følge I dont konform på Spotify her.

Du er velkommen til at skrive til os her på Livsstilsguide hvis du vil i kontakt med bandet – Hvis du vil vide mere om Window Rock, Arizona kan du finde det på kortet herunder:

Navigate